Työelämän sisältö rikkaammaksi - kuusi vinkkiä!

Klikkasitko saadaksesi vinkkejä rikkaamman ja sisällökkäämmän työelämän puolesta? 

Sori, minulla ei olekaan niitä. Tai oikeastaan on eli
  1. Ole rohkea ja uskalla ottaa kantaa!
  2. Opi uutta!
  3. Johda itseäsi!
  4. Muista viestiä!
  5. Ole oma itsesi!
  6. Muista rentoutua vapaa-ajalla!

Kyllästyttääkö ketään muuta tällaiset listaukset? Onnekseni en taida olla ainoa, jolta ei enää irtoa ymmärrystä. Olin viikonlopun aikana Jyväskylän avoimen yliopiston ”tietokirjoittaminen verkossa” -kurssilla. Opinnot ovat osa kirjoittamisen aineopintoja, joita teen - tai kirjoittelen - tässä sivussa.

Keskustelimme Kimmo Svinhufvudin johdolla erilaisista verkkokirjoittamisen tekstityypeistä, joita ovat mm. nämä ”How to” -artikkelit eli ohjeet ”miten tehdä/toimia, jotta…” Kurssilla totesimme, että kyseinen artikkelityyppi voi olla hyvä keino saada asiaansa esille, mutta elämänohjeina alkavat olla varsin kuluneita ja yleensä vielä vähän huonosti suomennettuja jostain ulkomaisesta verkkosivustosta.

Vinkkejä Kimmo Svinhufvudin kalvoilta

Ohjeilla halutaan mahdollisesti auttaa ihmisiä, mutta muuttaako ihminen todella käyttäytymistään, elämäänsä tai mitä tahansa näillä listauksilla? Listaukset ovat verkkokirjoittamisen tai viihdejournalismin täytettä, jonka voisi ihan hyvin olla julkaisemattakin.

Milloin ”How to” -artikkeli sitten voisi toimia? Ainakin silloin, kun kirjoittaja haluaa opastaa vaikkapa käyttämään jotakin asiaa/tuotetta, löytämään johonkin kohteeseen, tekemään ylipäänsä jotakin (esimerkiksi lapasen, koulutushakemuksen jne.). Esimerkkinä työelämästä voisi olla äkkiseltään ajateltuna rekrytointi- tai viestintäopas.

Entä nuo elämänoppaat? Toimivatko ne? Jos minulle sanotaan "Johda itseäsi", kuten tämän tekstin alussa kirjoitin, niin minua rupeaa lähinnä ärsyttämään. Usein näitä lausahduksia on yritetty avata ja perustellakin, miksi itsensä johtaminen tekisi lukijalle rikkaamman työelämän. Ehkä kirjoituksessa on vähän opastettu, mitä itsensä johtamisella tarkoitetaan ja miten johdat itseäsi. Useimmiten tosin ei.

Joskus olen törmännyt näissä ”how to”- elämänopasteksteissä siihen, että minun täytyisi hyväksyä, että voin olla onnellinen, hoikka, mukava, menestynyt jne. Joopa joo. Minäpä tästä nyt päätän ihan tänä päivänä ja luettuani tuon tekstin, että hyväksyn olevani menestynyt ja mukava ihminen. Jos siihen pystyisi noin vain, niin senhän olisi jokainen jo tehnyt, eikö? Meillä olisi maa täynnä mukavia menestyjiä.

Erilaisten elämänoppaiden vinkit ovat pääsääntöisesti asioita, jotka vaativat pitkää työstöä. Joku voi joutua työstämään niitä erilaisin terapioin. Työelämän asioita pohtiessaan voi olla hyvä hakeutua työnohjaukseen tai hankkia itselleen mentori - joko vertainen tai itseä kokeneempi henkilö. Työnohjauksella en tarkoita nyt työhön opastamista tai vastaavaa, vaan ”oman työn tutkimista, arviointia ja kehittämistä, joka tapahtuu koulutetun työnohjaajan avulla”, kuten Suomen työnohjaajien eli STOryn sivuilla työnohjauksesta muun muassa todetaan.

”How to” -listaukset eivät elämää pohtiessa ole ns. ”miten tehdään” -artikkeleita, vaan yksinkertaisesti lyhyitä heittoja saada ihminen hetkellisesti ajattelemaan - tai sitten vain niitä viihdejournalismin täytteitä…

Eräs yksittäinen ”elämäntapaohje”, jonka voin allekirjoittaa, osui silmiini ihan vastikään. Ohje on lainattu psykologian tohtori Emma Seppälän haastattelusta ja Kauppalehden artikkelista ”Viisi askelta onnelliseen (työ)elämään” ja se kuuluu näin:

”Tee jotain ihan muuta. Seppälä korostaa, että luovuus syntyy joutilaisuudesta. Ruoki aivoja hetkeksi Excelin sijaan jollain, mikä tekee sinut onnelliseksi. Lyhytkin tauko kesken työpäivän johtaa tehokkuuden lisääntymiseen.

Tuo ohje on minusta luovan laiskuuden, josta olenkin kirjoittanut, ja sen mahtavuuden ydintä! Viikonloppuna en ollut "laiskana", mutta kirjoittamisen opintojen lisäksi olin sudenpentujen kämppäretkellä. Aivot alkoivat taas toimia ärhäkästi retken jälkeen. Suosittelen lämpimästi ”jotain ihan muuta”!

Aikuinenkin on terve, kun se leikkii. Partiohuivimerkin teossa...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä sanoisit nykyminällesi?

Last season: työaika tuloksen mittarina

Periksiantamattomuus - mallia Saara Aallosta